تعریف سیستم مدیریت زیست محیطی ( ایزو ١۴٠٠١ )
ایزو ١۴٠٠١ استانداردی جهانی برای ایجاد و برقراری نظام هماهنگ مدیریت زیست محیطی در یک سازمان است. این استاندارد نیازمندیهایی را به منظور توسعه و اجرای یک سیستم مدیریت زیست محیطی ارائه می نماید که می تواند توسط تمامی سازمانها صرف نظر از بزرگی و کوچکی و یا تولیدی و خدماتی بودن آن مورد استفاده قرار گیرد.
در حال حاضر مبحث مدیریت محیط زیست به دلایل زیر ابعاد فرا ملیتی یافته و از اهمیت ویژه ای برخوردار گردیده است:
· رشد شدید جمعیت انسانی
· رشد فزاینده آلودگی های زیست محیطی
· تخریب و کاهش منابع طبیعی
· فقدان آب و غذای کافی
· فقر و فقرزایی جهانی
· مصرف و مصرف زایی
· مطرح شدن مقوله توسعه پایدار
روند تکاملی مدیریت حفاظت محیط زیست مانند نگرش به مدیریت کیفیت و تغییرات مربوط به آن بوده است. بدین ترتیب که حفاظت محیط زیست، از کنترل آلودگیهای ناشی از تولید در مراحل ابتدائی به سوی ایجاد یک مدیریت زیست محیطی و در مراتب بالاتر به مدیریت فراگیر زیست محیطی و بهبود مستمر تکامل یافته است. بطوریکه در حال حاضر سیستم مدیریت محیط زیست جزء تفکیک ناپذیر سیستم مدیریت یک سازمان است و در تمامی برنامه ریزی ها، سیاست گذاری ها و تصمیم گیری ها شرکت داده می شود.
تاریخچه و نحوه شکل گیری استانداردهای سیستم مدیریت زیست محیطی
سازمان جهانی استاندارد به اختصار ایزو ( ISO ) نامیده می شود. International Organization of Standardization ، برخلاف تصور عامه واژه « ایزو» که معمولاً به این سازمان اطلاق می شود تنها یک کلمه مخفف نیست بلکه واژه ای یونانی به معنای « همسان » می باشد. این سازمان جهانی در سال ١۹۴۶ آغاز بکار نمود. دبیرخانه و مقر دائمی آن در کشور سوئیس و در شهر ژنو واقع شده است. این سازمان بین المللی دولتی نیست لیکن، دارای اعتبار قوی و جهانی است. درحال حاضر این سازمان دارای ١۳٠ عضو ازکشورهای مختلف است معمولاً کشورهای عضو در جهان حمایت کننده مادی و معنوی این سازمان می باشند. از قبیل : برخی از کشورهای اروپایی، آمریکا، استرالیا، کانادا و همچنین بخشی از مسائل مادی این سازمان از طریق دریافت حق عضویتها تامین می شود.
استانداردهایی که توسط سازمان ایزو تهیه می شود، داوطلبانه می باشد. زیرا همانطور که اشاره شد این سازمان غیر دولتی است، بنابر این از قدرتی جهت تحمیل این استانداردها بر هیچ کشور و یا سازمانی برخوردار نمی باشد. اعتبار استانداردهای تدوین شده در این سازمان بستگی به حمایت کشورهای مختلف از آن دارد. استانداردهای ایزو از طریق تهیه پیش نویس در کمیته های فنی و تصویب در میان اعضاء اصلی تدوین و صادر می گردند. این سازمان تاکنون ۹۶٠٠ استاندارد منتشر نموده است که از معروفترین آنها می توان استانداردهای سری ایزو ۹٠٠٠ و ایزو ١۴٠٠٠ را نام برد.
پیش نویس استانداردهای ؛ ایزو ١۴٠٠١ ، ایزو ١۴٠٠۴ ،ایزو ١۴٠١٠، ایزو ١۴٠١١ ، ایزو ١۴٠١۲ ، در بهار سال ١۹۹۶ ارائه شد و مورد تصویب اعضاء کمیته فنی قرار گرفته و متعاقب آن در تابستان همان سال به تصویب نهایی کلیه اعضاء سازمان بین المللی استاندارد ایزو رسیده و منتشر گردید و بدنبال آن پیش نویس استانداردهای دیگری نیز دراین زمینه و تحت عنوان کلی استانداردهای سری ایزو ١۴٠٠٠ و در دو بخش ارزیابی سازمان و ارزیابی محصول به تصویب نهایی رسید.
ISO 14001 به عنوان یک عنصر موثر و فعال در نظام مدیریت، عملکرد زیست محیطی سازمان را بهبود بخشیده، نظام مدیریت را منسجم و استاندارد کرده، اجرا و راهبری امور را هماهنگ ساخته، مدیران را با شیوه های حل مشکلات آشنا نموده و موانع ساختاری موجود را مشخص می سازد. این استاندارد انعطاف پذیر بوده و اجزای آن متناسب با ویژگیهای هر سازمان و نیز قوانین و شرایط محیط زیست هر کشور به شکل واقع گرایانه انتخاب می شود و با هدف برقراری نظام مدیریت زیست محیطی در نظام موجود در یک سازمان، شرکت و... استقرار می یابد، تا با روشی هدفمند و نظام مند، مشکلات و خطرات زیست محیطی مرتبط با فعالیتهای سازمان را در قسمتهای مختلف شناسایی و سپس به دسته بندی آنها بپردازد.
در مرحله بعد برحسب اولویت بندی های صورت گرفته، برنامه های مشخصی به منظور کنترل و کاهش خطرات و مشکلات مذکور، تدوین می گردد که در آنها حوزه فعالیت، زمان انجام، مسئولیت ها و روشهای انجام کار دقیقاً مشخص شده است.
· اطمینان از حفاظت محیط زیست « در سطح محلی، ملی، منطقه ای و جهانی
· بهبود روش های مدیریت، به ویژه ترویج و ترغیب فعالیت مدیریت محیط زیست و بهبود ارتباط برون و درون سازمانی
· در سطح جهانی ورود به سیستم های مدیریت زیست محیطی توافق همه جانبه بوجود خواهد آورد و اعتبار و مقبولیت می آفریند
· کاهش مصرف منابع طبیعی و مواد اولیه
· کاهش مصرف انرژی
· کاهش ضایعات و پسماندها و استفاده از روش های بازیافت
· افزایش رعایت مقررات و قوانین زیست محیطی
· آمادگی و واکنش در وضعیت اضطراری
· کاهش شکایات، جریمه ها و مجازات ها
· حذف دوباره کاریها
· ارتقاء بهره وری به دلیل استفاده از منابع انسانی، طبیعی، اقتصادی و بازدهی کالا و خدمات
· بهبود ایمنی و بهداشت
· بهبود کیفیت محیط زیست طبیعی و انسانی و حصول به توسعه پایدار
جهت اخذ گواهینامه ISO 14001 با مدیران ثبت تماس بگیرید.
1. اخذ تعهد مدیریت ارشد
2. تعیین نماینده مدیریت، تشکیل کمیته راهبری و مدیریت زیست محیطی
3. برگزاری دوره های آموزشی جهت آشنایی اعضای کمیته راهبری و مدیران با استاندارد ISO 14001
4. تشکیل کمیته تدوین مستندات و تهیه مستندات مورد نیاز و نظامنامه سیستم مدیریت زیست محیطی
5. بازنگری وضعیت موجود سازمان
6. تدوین خط مشی
7. تعیین جنبه ها و آثار بارز زیست محیطی
8. تعیین الزامات قانونی
9. تدوین اهداف کلان وخرد زیست محیطی
10. تدوین برنامه های مدیریت زیست محیطی
11. آموزش پرسنل مجموعه در کلیه سطوح
12. اجرای برنامه های مدیریتی تدوین شده
13. اندازه گیری و نظارت
14. کنترل سوابق
15. انجام اقدامات اصلاحی و پیشگیرانه جهت رفع موارد عدم تطابق
16. ممیزی داخلی سیستم مدیریت زیست محیطی استقرار یافته
17. بازنگری مدیریت ارشد
18. پیش ممیزی توسط طرف ثالث
19. انجام ممیزی
20. اخذ گواهینامه
جهت مشاوره در زمینه گواهینامه ایزو 14001 با مدیران ثبت تماس بگیرید.